Comté is een zeer bekende kaas binnen het assortiment van Kaashandel de Brink. De kaas komt uit Frankrijk, uit het gebied de Jura. De vijfde generatie uit de familie Petite is nog steeds bezig met het finetunen van het recept van de Comté. De methode is simpel, de kaas allerminst.

‘De kathedraal van de Comté’
In 1966 ontdekte Marcel Petite een oud militair fort in het bos van Haut-Doubs op een hoogte van 3600 voet. De structuur van het fort, de snede en de gewelfde stenen bieden samen met de bodem van het fort de ideale omstandigheden voor een langzaam kaasrijpingsproces. Marcel Petite besefte dat zijn Comtés gerijpt moesten worden in een natuurlijke omgeving en in de buurt van de kaasmakerijen op de berg waar de Comté gemaakt wordt. De rijpingstijd van de Comté varieert van 10 tot 20 maanden.

Filosofie van Marcel Petite
De filosofie van Marcel Petite is zeer eenvoudig. Rond 1960 was men druk bezig met het manipuleren van de landbouwpraktijken. Alles moest sneller tot rijping komen en ten gunste komen van het rijpingsproces. Marcel Petite daarentegen dacht hier het tegenoverstelde van. Het product moest de kans krijgen om te rijpen. Daarnaast zijn de invloeden van de natuur, de plaats en het seizoen van groot belang. Deze factoren bepalen namelijk de smaak van het product. Het doel van Marcel Petite is dan ook om altijd een eenvoudig authentiek product aan te kunnen bieden.

Wil je weten hoe de voortgang van het rijpingsproces van Comté wordt gecontroleerd in het oude militaire fort? Bekijk dan het filmpje.